Thursday, August 14, 2014

Tips dan Cara untuk beli smartphone.

Sejak akhir-akhir ni makin banyak jenama smartphone baru yang di keluarkan hampir setiap hari. Ada Jenis yang  canggih, ada juga Jenis yang berpatutan dan  ada juga yang berspesifikasi rendah.Tips untuk membeli smartphone.


  1. Belilah mengikut bajet kewangan anda. Jangan beli mahal mahal  sampai kena ikat perut semata mata nak bergaya dengan smartphone canggih.
  2. Pastikan  smartphone yang di beli itu adalah original dan tulen (anda boleh check no IMEI DI DALAM SMARTPONE DAN DI STICKER KOTAK SMARTPHONE. Dan kalau sama maksudnya smartphone tu original)
  3. Dapatkan maklumat mengenai pusat servis waranti pengeluar smartphone anda berdekatan anda. Ini memudahkan nanti sekiranya smartphone rosak atau tak berfungi.
  4. Beli smartphone yang baru. Tidak digalakkan untuk beli yang second hand sebab kebanyakan yang second hand telah habis tempoh waranti. Jadi kalau terjadi apa apa anda harus keluar duit lebih untuk membaikinya.
  5. Pastikan sampingan anda mempunyai sambungan internet sekurang kurangnya 3g hspda. Kalau support 4g lte lagi baik.
  6. Antara spesifikasi yang patut di pertimbangkan sewaktu nak beli smartphone ialah saiz skrin,operating system OS),memory, ram, kamera, chip set dan lain lain. Semakin tinggi semakin bagus dan mahal harga smartphone tu.
Itu saja tips mudah untuk membeli smartphone. Beli ikut kemampuan masing-masing.

Cara beli smartphone, smartphone, tips beli smartphone

 

© 2011 Malaysia Top Blogger - Designed by Mukund | ToS | Privacy Policy | Sitemap