Saturday, February 4, 2012

Kenapa kebanyakan blog lambat loading?

Kebanyakan blog yang guna servis Google macam blogger@blogspot akan loading lebih laju tapi Pernahkah bila anda masuk ke blog, tiba-tiba terasa macam slow je blog tu nak loading. Sebenarnya blog tu lambat loading sebab ada banyak content yang ada kat dalam blog tu. Kebanyakan content tu adalah content yang tak sepatutnya di masukkan ke dalam blog.






Kesan kalau blog loading lambat.

  1. Pengunjung terpaksa tunggu lama. Mungkin ini kali terakhir dia masuk blog anda.
  2. Blog anda mungkin tidak akan disenaraikan di search engine. Jadi susah untuk di index di search engine.

Contoh content yang tak sepatutnya ada kat dalam blog.

1)Embed Autoplay video@ lagu.

2)Widget Flash binatang peliharaan yang menjengkelkan seperti hamster, kucing, ikan dan lain2. 

3) Gambar-gambar yang terlalu banyak dan beresolusi tinggi. Gambar-gambar yang melebihi saiz 1mb, kadang2 akan melambat masa loading blog anda.

dan lain-lain.


Tip nak bagi blog loading lebih laju dan pantas.
Cuba kurangkan penggunaan widget ke dalam blog anda. Kalau yang tak berkenaan boleh remove.
Jangan masukkan terlalu banyak gambar2 di dalam satu post. Kalau nak masukkan juga  gambar-gambar tu  boleh buat insert jump break untuk kurangkan perenggan dalam post tu.

Cara nak check kelajuan blog anda.

boleh guna pingdom tools

Selamat mencuba





blog loading

 

© 2011 Malaysia Top Blogger - Designed by Mukund | ToS | Privacy Policy | Sitemap