Friday, January 27, 2012

Bagaimanakah cara untuk meningkatkan keselamatan email anda?

Baru-baru ini terdapat sebuah kes di mana ada seorang Blogger dari Malaysia telah di godam akaun Blogger dan Facebook (mungkin terdapat lebih ramai lagi). Blogger ini boleh dikatakan agak dikenali dan mempunyai pengaruh tersendiri.  Bayangkan bagaimana Blogger dan Gmail kepunyaan Google  syarikat internet yang berpengaruh pun boleh di godam oleh penggodam. Jadi bagi pengguna blogger terutamanya pengguna yang menggunakan akaun email Gmail harus berwaspada.
Berikut adalah beberapa tips yang boleh kita amalkan sepanjang kita menggunakan Blog.  • Kerap menukar password Email anda. Lebih kurang sebulan  sekali. Ia dapat meningkatkan keselamatan email kita.
  • Jangan install atau download perisian yang tidak diketahui sumbernya. Ini kerana kebanyakan software mengandungi spyware dan melware.
  • Gunakan Anti Virus yang terkenal seperti Norton Anti Virus, Mcafee, Kaspersky dan lain-lain. Pastikan perisian anti virus ini sentiasa di update dari semasa ke semasa.


Ubah setting akaun email anda. Untuk menjadikan email lebih selamat boleh gunakan 2nd verification@ pengesahan kedua yang mana, sekiranya anda login ke email Gmail. Anda akan di bawa ke sebuah page baru dan perlu memasukkan code yang di hantar ke telefon bimbit anda. Setelah anda masukkan code yang tepat, Baru anda boleh masuk ke Email anda. Cara ni lebih mudah dan selamat.Click disini untuk mengetahui bagaimana cara nak mendapatkan password email yang hilang

blogger, email password, emel

 

© 2011 Malaysia Top Blogger - Designed by Mukund | ToS | Privacy Policy | Sitemap