Tuesday, May 24, 2016

Buat Duit dengan Blog

Mesti ramai di kalangan kita nak tau cara nak buat duit dengan blog. Ada beberapa cara untuk menjana pendapatan  dari blog anda. Antara yang paling terkenal sekali adalah buat iklan di blog anda. Iklan ini di letakkan di tempat yang strategik di blog anda. Samada di sidebar, atas, bawah, kiri atau kanan kandungan blog anda. Bergantung kepada lokasi yang anda merasakan berpotensi untuk di jual kepada pengiklan..


Terdapat 2 jenis iklan yang boleh di masukkan ke blog anda.


1) Iklan text.  contoh iklan  adalah seperti di bawah. Text yang akan membawa pautan ke laman web pengiklan.
     Malaysia Top Blogger

2) Iklan banner. Iklan yang mempunyai image banner samada kecil, besar atau sederhana.




Untuk iklan text dan banner anda boleh tetapkan harga kepada pengiklan untuk sebulan. Sebagai contoh sebulan rm30.


Perlu di ingatkan bahaawa, anda boleh menjana pendapatan melalui cara iklan di atas sekiranya anda mempunyai pengunjung blog yang tinggi dan blog anda memang menjadi tumpuan umum. Bila dah ramai pengunjung, pasti akan ada orang yang akan beriklan dengan anda.

Thursday, August 14, 2014

Tips dan Cara untuk beli smartphone.

Sejak akhir-akhir ni makin banyak jenama smartphone baru yang di keluarkan hampir setiap hari. Ada Jenis yang  canggih, ada juga Jenis yang berpatutan dan  ada juga yang berspesifikasi rendah.



Tips untuk membeli smartphone.


  1. Belilah mengikut bajet kewangan anda. Jangan beli mahal mahal  sampai kena ikat perut semata mata nak bergaya dengan smartphone canggih.
  2. Pastikan  smartphone yang di beli itu adalah original dan tulen (anda boleh check no IMEI DI DALAM SMARTPONE DAN DI STICKER KOTAK SMARTPHONE. Dan kalau sama maksudnya smartphone tu original)
  3. Dapatkan maklumat mengenai pusat servis waranti pengeluar smartphone anda berdekatan anda. Ini memudahkan nanti sekiranya smartphone rosak atau tak berfungi.
  4. Beli smartphone yang baru. Tidak digalakkan untuk beli yang second hand sebab kebanyakan yang second hand telah habis tempoh waranti. Jadi kalau terjadi apa apa anda harus keluar duit lebih untuk membaikinya.
  5. Pastikan sampingan anda mempunyai sambungan internet sekurang kurangnya 3g hspda. Kalau support 4g lte lagi baik.
  6. Antara spesifikasi yang patut di pertimbangkan sewaktu nak beli smartphone ialah saiz skrin,operating system OS),memory, ram, kamera, chip set dan lain lain. Semakin tinggi semakin bagus dan mahal harga smartphone tu.
Itu saja tips mudah untuk membeli smartphone. Beli ikut kemampuan masing-masing.

Monday, January 13, 2014

Alhamdulillah rezeki online



Cepat jer masa berlalu. Pejam celik dah masuk tahun 2014. Aku pun dah makin berusia. Boleh panggil kuha. Dah lama juga aku join internet ni. Azam tahun ni nak fokus kat blog. Lama x update blog. Tapi tahun ni  nak update lebih sikit.


Siapa kata internet ni boleh Jana pendapatan. Alhamdulillah aku bersyukur sebab internet ni sebenarnya tempat yang baik tuk jana pendapatan online. Tahun ni nak dapat lebih gempak lagi.

Sunday, April 29, 2012

Seo - Perbezaan Dofollow dan Nofollow link

Pada hari ini saya nak menceritakan cara untuk meningkatkan ranking di search engines dengan cara mendapatkan backlink dari web yang lain di luar sana.

Backlink merupakan satu cara untuk meningkat ranking blog anda di internet. Satu pautan link  ke website anda dari sebuah website berprofile tinggi akan membuatkan ranking website anda meningkat secara berperingkat. Ini kerana Search engine seperti Google akan mencari kandungan baru dengan mengindex website popular tadi, jadi secara tidak langsung Google akan mengindex web anda.

Perlu di ingat bahawa terdapat 2 jenis link, iaitu :-

NoFollow dan Dofollow

Dofollow link bermaksud, Google atau lain-lain search engine Spider akan mengindex web anda
manakala Nofollow pula bermaksud ia tidak akan mengindex web anda.

Contoh code html dofollow dan nofollow.

Dofollow


<a href="http://malaysia.topglobalsite.com">Malaysia Top Blogger</a>

No Follow


<a href="http://malaysia.topglobalsite.com" rel="nofollow">Malaysia Top Blogger</a>


Adakah anda nampak perbezaan di antara dofollow dan nofollow?
Sekiranya blog atau website tadi menggunakan Dofollow link untuk web anda seperti contoh di atas, bermaksud dia membenarkan Google Spider untuk mengindex  pautan link di blog beliau ke website anda. Tapi kalau dia menggunakan link nofollow, bermaksud dia tak mahu Google spider untuk mengindex blog anda. Hanya sekadar link pautan sahaja.

Diharapkan maklumat ni dapat membantu blogger2 untuk terus memperbaiki blog masing-masing, sebarang soalan atau cadangan boleh komen di bawah. terima kasih.

Google Friend Connect telah di mansuhkan

Tahukah anda Google Friend Connect telah dimansuhkan pada bulan Mac yang lalu.
Untuk pengetahuan korang semua, Google Friend Connect ni sememangnya tool yang hebat untuk blogger. Mungkin ada beberapa pihak yang telah menyalahgunakannya menyebabkan Google terpaksa memansuhkan kemudahan di dalam Google Friend Connect.

Antara kelebihan Google Friend Connect.

- Pengunjung boleh join/subsribe blog menggunakan mana-mana akaun email.
-Ada satu kemudahan newsletter yang boleh menghantar emel ke semua orang yang telah follow blog anda, walaupun blog anda mempunyai ribuan follower.
-Anda boleh buat poll yang interaktif untuk menanyakan soalan menngenai pengunjung blog anda.
dan banyak lagi.

Nampaknya kita sebagai blogger dah hilang satu kemudahan Google yang terbaik untuk mempromosikan blog secara online dengan lebih berkesan


Thursday, March 1, 2012

Pemenang Top Blogger bg Musim Feb ialah

Maaf disebabkan post yang agak lewat, saya agak sibuk beberapa hari ini. Saya ingin mengumumkan pemenang bg cabaran Malaysia Top Blogger pada Feb lepas ialah Kak Yong.
Tahniah di ucapkan kepada kak Yong kerana mendapat jumlah like tertinggi.

Jadi Kak Yong akan menerima wang tunai 
USD 30.

Sila emailkan maklumat kak yong ke
dan hadiah akan diberikan dalam masa terdekat. Terima kasih di atas sokongan anda semua.

Wednesday, February 29, 2012

Diumumkan Pemenang Top Referral Contest Malaysia Top Blogger

Jutaan terima kasih kepada blogger yang menyokong contest Malaysia Top Blogger ini.
Sekarang ni saya nak mengumumkan pemenang top referral yang paling tinggi memberikan unik traffik ke blog ini.

Pemenang akan mendapat sebuah piala pusingan dan sijil penyertaan dari kami  wang tunai sebanyak
USD 20 


Berikut adalah screenshot pemenang Top Referrral untuk contest ini. Sebenarnya cabaran top referral ini agak sengit, sebab jumlah unik traffik hampir-hampir sama.  Hanya jarak beberapa mata sahaja.



Jadi saya ingin mengumumkan Pemenang Cabaran Top Referral di menangi oleh Lina Azlina. Tahniah anda telah memenangi wang tunai USD20. Sila emailkan kepada kami mengenai Akaun Paypal Anda. Hadiah akan diberikan dlm masa terdekat. Terima kasih. Kepada peserta yang lain, jangan risau anda masih berpeluang untuk memenanginya di masa akan datang.

Untuk pemenang Cabaran Malaysia Top Blogger akan di umumkan selepas ini. Harap Maklum.


 

© 2011 Malaysia Top Blogger - Designed by Mukund | ToS | Privacy Policy | Sitemap